Zelfliefde is niet egoïstisch!

De oorzaak waarom mensen niet lekker in hun vel zitten is vaak een gebrek aan zelfliefde. Als kind hebben ze geleerd sociaal te zijn en altijd eerst goed voor de ander te zorgen. Als je als kind, lief, rustig en braaf was, werd er van je gehouden. Als je je best deed op school en mooie cijfers haalde waren je ouders trots op je. 

Als kind wil je dat er van je wordt gehouden. Onbewust en wellicht ook bewust heb je je gedrag aangepast zodat je ouders trots op je konden zijn, zodat je de waardering en liefde kreeg waar je als kind naar verlangde. 

Ook kan er sprake zijn van het tegenovergestelde. Dat je juist tegendraads, vervelend of ondeugd was, om onbewust op die manier gezien te worden en de aandacht te krijgen. Weliswaar negatieve aandacht, maar altijd beter dan geen aandacht. 

We hebben allemaal dezelfde behoeftes

Op deze manier, door onze opvoeding, school en maatschappij zijn wij allemaal gevormd. En we hebben ook allemaal dezelfde behoeftes. We willen ons geliefd voelen, gehoord worden en geaccepteerd worden. En daarom passen we ons als volwassenen vaak nog steeds aan en stellen de ander boven onszelf. Om de ander maar niet teleur te stellen, aardig gevonden te worden of om je niet schuldig te hoeven voelen. 

Je luistert niet naar je eigen behoeftes

Omdat we als kind niet geleerd hebben om te luisteren naar onze eigen gevoelens en behoeftes, zijn we vooral bezig de ander het naar de zin te maken. Op deze manier lopen we voorbij aan ons eigen gevoel. 

Dat kan wringen, maar ook okay voor je zijn. Het is een overlevingsmechanisme geworden. Door alsmaar met de ander bezig te zijn hoef je niet naar je eigen gevoel te gaan. 

Je gevoelens toelaten kan beangstigend zijn

Werd er door je ouders niet over gevoelens gepraat, dan heb je waarschijnlijk ook niet geleerd hoe je naar je gevoel luistert en emoties op een gezonde manier verwerkt. 

Het kan dan beangstigend zijn om naar je gevoel toe te gaan. Bang voor wat je gaat tegenkomen of bang dat als je al je gevoelens toelaat je jezelf niet langer in de hand hebt. Maar vooral ook bang voor de reactie van anderen, bang voor afwijzing en afkeuring. Dus drukken we de deksel op de pot met onze gevoelens en emoties nog maar wat steviger aan!

Ons lichaam gaat protesteren

Hoe meer je je gevoelens al of niet bewust wegdrukt, hoe meer ze gaan wringen. Je lichaam reageert in de vorm van pijn en/of onrust en spanning. 

Mensen krijgen bijvoorbeeld last van hartkloppingen, pijn in nek en schouders, negatieve gedachtes of lopen vast. 

‘Is eerst aan mezelf denken niet egoïstisch?’

Tijdens Energie Coaching leren mensen op een veilige manier contact te maken met hun gevoel. Ze ontdekken wat hun eigen verlangens en behoeftes zijn en leren hun emoties op een gezonde manier te verwerken. 

Vaak wordt dan de vraag gesteld: ‘Is het niet egoïstisch als ik eerst aan mezelf denk en voor mezelf zorg?’ 

Deze vraag is heel begrijpelijk als je geleerd hebt om altijd eerst voor de ander te zorgen, dan kan het heel egoïstisch voelen als je dat niet langer meer doet. 

Eerst je eigen glas vullen en daarna uitdelen!

Zorg altijd eerst dat je eigen glas gevuld is, anders valt er namelijk niets uit te delen. Liefde kun je alleen geven als je het te geven hebt. En dat lukt pas als je van jezelf kunt houden. 

Zorg dus altijd eerst goed voor jezelf en geef jezelf wat je nodig hebt. Als je overloopt van zelfliefde kun je pas écht liefde verspreiden en er zijn voor de ander. 

Vind je het moeilijk om jezelf op nummer één te zetten? Ben je doorgaans hard en streng voor jezelf en denk je dat je niet anders kunt? Of voel je je schuldig en twijfel je regelmatig of je wel genoeg doet voor de ander? Dan is Energie Coaching wellicht iets voor jou. Lees hier meer over Energie Coaching

Door je zelfliefde te verhogen, verhoog je je zelfvertrouwen en ga je lekkerder in je vel zitten. Een effectieve manier om hardnekkige onrust, angst en weinig zelfvertrouwen te overwinnen is Bio energetische therapie. Lees hier meer

Wil je alvast zelf aan de slag?

Lees hier meer over de online cursus ‘Blijvend meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven

Een effectieve manier om hardnekkige pijn en angsten te overwinnen is Bio energetische therapie. Lees hier hoe Bio energetische therapie je kan helpen angsten te overwinnen en weer vertrouwen te krijgen in jezelf.

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Wil je meer energie, rust en ontspanning? Laat je begeleiden door EnergieRijk  in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.
Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen


Wil je een energiebehandeling ontvangen?
Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Online kennissessie ‘Voor een ontspannen en energierijk (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!
Lees hier meer over deze kennissessie

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!