okt 2018
okt 2018

We creëren onze eigen ellende!

‘‘Waarom overkomt mij dit nu weer?’ ‘Waarom is het zo’n rotweer en regent het?’ ‘O getver, eten we spruitjes, die lust ik niet.’ ‘Ik wil niet eenzaam en alleen thuis zitten, ik wil ergens anders zijn’. ‘Waarom moet ik alles alleen doen en helpt niemand mij?’ Ik zou willen dat de buren ophielden met zoveel herrie te maken.’

Er is iets wat we niet willen.

Er is iets in je leven wat je niet wilt waardoor je gestrest raakt. Met andere woorden je wilt dat het anders is dan het nu op dit moment is. Je zou bijvoorbeeld willen dat je kinderen rustiger waren of dat je je wat minder moe zou voelen.

We willen iets wat er niet is.

Je raakt gestrest omdat er iets in je leven ontbreekt. Je zou bijvoorbeeld willen dat je een liefdevolle partner had. Iemand die naar je luistert en een arm om je heen slaat. Je wilt iets wat er niet is en daardoor voel je je rot.

Slachtofferrol

Zo nu en dan zitten we allemaal in de slachtofferrol. We raken gefrustreerd en voelen ons slachtoffer van de situatie, we laten onze schouders zakken en dompelen ons onder in zelfmedelijden. Het voelt heerlijk, om je handen van de situatie af te trekken en jezelf wijs te maken dat je er helemaal niets aan kunt doen dat je je rot voelt.

Je leven wordt er niet leuker op!

Zolang we in de slachtofferrol blijven zitten wordt ons leven er niet makkelijker en leuker op. Het brengt ons tot stilstand. We hebben als mensen altijd het gevoel dat ons dingen overkomen. We voelen ons machteloos en denken dat we er niets aan kunnen veranderen.

We creëren onze eigen ellende.

Zonder dat we het in de gaten hebben creëren we onze eigen ellende.
Het goede nieuws is dat als we het zelf creëren we het ook zelf kunnen oplossen. Al je ellende komt voort over hoe je over een situatie denkt. En daarmee is je ellende je eigen verantwoordelijkheid. Ook al word je door een ander iets aangedaan.

Als iemand je beledigt, kies jij er zelf voor om je beledigd te voelen.
Als je wordt afgesneden in het verkeer, kies jij ervoor om je boos te voelen.
Als je ziek wordt, kies je er zelf voor om je zielig te voelen.

Kies voor andere gedachten.

Sommige dingen gebeuren gewoon in je leven, zonder dat je daar ook maar enige invloed op hebt. Het is er ineens of je dat nu wilt of niet. Het is wat het is. Je kunt dan tegen beter weten in, weerstand gaan bieden en je slachtoffer voelen, maar daar word je geen blijer en leuker mens van en het verandert ook meestal niks aan de situatie.

Verander je gedachtes over de situatie.

Als je iets niet kunt veranderen kun je altijd je gedachtes over een bepaalde situatie veranderen. De situatie blijft dan hetzelfde maar je gevoel is totaal anders.

Gedachten bepalen je gevoel. Denk je aan iets verdrietigs, dan voel je je verdrietig. Denk je aan iets leuks dan voel je je blij.  Onze automatische piloot zorgt ervoor dat onze eerste gedachten vaak negatief zijn. Gedachtes die op angst of een tekort zijn gebaseerd.

Op het moment dat je dat in de gaten hebt, kun je er bewust voor kiezen om er een andere gedachte voor in de plaats te zetten. Een gedachte die jou helpt en je beter doet voelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om compassie te voelen voor mensen die kritiek op je hebben of je beledigen. Je kunt bijvoorbeeld denken: ‘Deze vervelende opmerking zegt alles over de ander en niets over mij.’ Of als je ziek bent kun je ervoor kiezen de situatie onder ogen te zien en te aanvaarden dat het is zoals het is.

Je bent alleen slachtoffer als je ervoor kiest om slachtoffer te zijn!

Dingen gebeuren gewoon en jij bepaalt zelf hoe je ermee omgaat.

Als je niets aan de situatie kunt veranderen, kun je altijd iets veranderen aan jezelf.

Wil jij niet langer slachtoffer zijn en weer de regie over je eigen leven?

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!