We creëren onze eigen ellende én geluk

‘Waarom overkomt dit mij nu weer? Niemand die mij begrijpt, niemand die het voor mij opneemt. En waarom is het zo’n rotweer? Ik wil niet eenzaam en alleen thuis zitten, ik wil ergens anders zijn. Waarom moet ik alles alleen doen en helpt niemand mij? Ik zou willen dat de buren ophielden met zoveel herrie te maken.’
 
Je zou willen dat het anders was
 
Stress ontstaat vaak als het niet gaat zoals je wilt of als het anders loopt dan je had gehoopt of verwacht. Je partner reageert op een botte manier. Een vriendin laat je zitten. Je werkt je driemaal in de rondte en er is niemand die het ziet. Je zou willen dat je kinderen wat rustiger waren. Je zou willen dat je je wat minder moe zou voelen. Je zou willen dat er wat meer begrip was etc. 
 
Maar, het is niet anders ……..
 
We raken gestrest omdat het anders is dan we zouden willen, maar het is niet anders. We hebben ook altijd het gevoel dat er iets in ons leven ontbreekt. Je zou willen dat je wat meer geld had of een liefdevolle partner. Iemand die naar je luistert en een arm om je heen slaat. We willen iets wat er op dit moment niet isen daarom voelen wij ons rot en ervaren onrust en stress. 
 
Het feit blijft dat we van alles kunnen willen, maar het is nu eenmaal zoals het is. De kunst is om dat te accepteren en er niet tegen in verzet te gaan.  
 
We dompelen ons onder in zelfmedelijden
 
Zo nu en dan zitten we allemaal weleens in de slachtofferrol. We raken gefrustreerd en voelen ons slachtoffer van de situatie, we laten onze schouders zakken en dompelen ons onder in zelfmedelijden. 
 
Het kan best even lekker voelen om je handen van een situatie af te trekken en jezelf wijs te maken dat je er helemaal niets aan kunt doen en dat het allemaal niet jouw schuld is. Even je tranen de vrije loop laten gaan kan ook lekker opluchten. Waak er alleen voor dat je niet in de slachtofferrol blijft hangen. 
 
Trek jezelf uit de slachtofferrol!
 
Zolang we in de slachtofferrol blijven zitten wordt ons leven er doorgaans niet makkelijker en leuker op. Het brengt ons tot stilstand. We hebben dan altijd het gevoel dat alles ons overkomt en wordt aangedaan en dat we er niets aan kunnen veranderen.  
 
En Zonder dat we het in de gaten hebben creëren we met deze mindset onze eigen ellende. 
 
Sommige dingen gebeuren gewoon in je leven, zonder dat je daar ook maar enige invloed op hebt. Het is er ineens of je dat nu wilt of niet. Hoe vervelend ook, het is wat het isVanuit onze automatische piloot schieten we dan vaak in de weerstand en voelen ons slachtoffer. Daar word je doorgaans geen blijer en leuker mens van en het verandert ook meestal helemaal niks aan de situatie.
 
Al je geluk en ellende komt voort uit hoe je over een situatie denkt
 
Je hebt géén invloed op wat mensen je aandoen. Je hebt wel invloed op hoe jij ermee omgaat en hoe jij op de situatie reageert. 
 
Als iemand je beledigt, kies je er zelf voor om je beledigd te voelen óf om het bij de ander te laten. Als je wordt afgesneden in het verkeer, kies je er zelf voor om boos te worden óf je schouders op te halen. Als je ziek wordt, kies je er zelf voor om je zielig te voelen óf om het te accepteren. 
 
Verander je gedachtes over de situatie
 
Als je iets niet kunt veranderen kun je altijd je gedachtes over de situatie veranderen. De situatie blijft dan hetzelfde maar je gevoel is totaal anders.
 
Gedachten bepalen ons gevoel. Denk je aan iets verdrietigs, dan voel je je verdrietig. Denk je aan iets leuks dan voel je je blij.  Onze automatische piloot zorgt ervoor dat onze allereerste gedachten vaak negatief zijn, gebaseerd op angst of tekort
 
Op het moment dat je dat in de gaten hebt, kun je er bewust voor kiezen om er een andere gedachte voor in de plaats te zetten. Een gedachte die jou helpt en je beter doet voelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om compassie te voelen voor mensen die je beledigen of kritiek op je hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken: ‘Deze vervelende opmerking zegt alles over de ander en niets over mij.’ 
 
Als je niets aan de situatie kunt veranderen, kun je altijd iets veranderen aan jezelf
 
Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je negatief bent of in de weerstand schiet? Wil je graag positief denken, maar voel je je vooral moe en uitgeput? Lees hier hoe EnergieRijk je kan helpen

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!