Waarom loslaten niet lukt!

Je hebt een meningsverschil met een collega wat uitloopt op een heftige discussie. Vervolgens doe je er alles aan om je collega te overtuigen dat hij of zij het niet goed ziet. Je collega laat zich alleen niet door jou overtuigen. Er ontstaat irritatie over en weer en je voelt je onbegrepen. Je gaat met een rotgevoel naar huis en wil het voorval zo snel mogelijk vergeten.

Vroeg naar bed.
Thuis gekomen kun je het meningsverschil met je collega niet van je afzetten. Het blijft maar door je hoofd heen spoken en inwendig ben je nog steeds geïrriteerd. Je krijgt niets uit handen en je reageert kortaf naar je partner of kinderen. Je besluit vroeg naar bed te gaan…..

Het piekeren gaat door tot diep in de nacht.
Zodra je je hoofd op het kussen legt begint het piekeren en dit gaat door tot diep in de nacht. Je irritatie is nu veranderd in boosheid. Je bent onrustig en kunt niet slapen.

De volgende ochtend kijk je verschrikt in de spiegel!
Als je dan eindelijk de slaap te pakken hebt, gaat je wekker af. Je sleept jezelf uit bed en kijkt verschrikt in de spiegel. Je vraagt je af, hoe je in hemelsnaam de dag door komt.

Je spreekt jezelf streng toe.
Je moet dit nu loslaten van jezelf. Dit heeft geen enkele zin. Je bent moe, onrustig en gestrest.

‘Ik kan het niet loslaten het lukt mij gewoon niet.’
Het bovenstaande voorbeeld is zomaar een situatie uit het dagelijkse leven. Een voorbeeld van een vervelende situatie die je los wilt laten.

Loslaten is moeilijk, je wilt het, je probeert het en toch lukt het je niet. En vervolgens ben je niet alleen meer boos op je collega maar ook boos op jezelf omdat je het voorval niet uit je hoofd kunt zetten.

Waarom lukt het niet?
Om los te kunnen laten moet je eerst accepteren dat iets in jouw leven er is. Als we iets mee maken wat we niet leuk vinden of problemen ervaren willen we er zo snel mogelijk van af, we willen het vergeten en loslaten.

Om te kunnen loslaten zul je eerst moeten accepteren dat iets er is, zonder dat je je ertegen verzet of weerstand biedt. Dus zonder oordeel openstaan voor alles wat er is.

Stop met het proberen te veranderen van de situatie.
Door te vechten tegen een ongewenste situatie of tegen iets wat jij niet wilt, zorgt er juist voor dat de situatie blijft bestaan. Hoe meer energie je iets geeft hoe erger of groter het wordt.

Niet oordelen.
In een discussie hoef je niet over je heen te laten lopen en mag je je eigen gezichtspunt verdedigen. Het gaat erom dat je neutraal blijft in je reactie. Laat het denken niet met je aan de haal gaan, zoals bijvoorbeeld ‘wat een eikel, waarom doet iemand dit?’

Je registreert iets wat je niet prettig vindt en je zegt daar desgewenst iets van, maar probeer daarbij uit je oordeel over de situatie en de ander te blijven. In de discussie accepteer je dat de ander een andere mening heeft en dat hij of zij zich hier niet van laat afbrengen door jou.

Iedere verandering begint met acceptatie.
Om iets los te kunnen laten moeten we dus stoppen met het bieden van weerstand ertegen. Dit doe je door wat je niet wilt er te laten zijn. Als het er van jou mag zijn komt er rust en ruimte. Je gaat ontspannen en kunt beter luisteren naar je intuïtie. De kans is groot dat je een ingeving of een idee krijgt hoe je de ongewenste situatie kunt veranderen zodat het kan verdwijnen uit je leven.

Je hoeft het niet alleen te doen.
Wil jij graag hulp hoe je kunt loslaten en stoppen met het bieden van weerstand, om zo meer rust, ruimte en vrijheid in je leven te ervaren? Ik help je graag!

Lees hier of ik jou kan helpen

AGENDA

Vrijdag 3 juni 2016
Workshop ‘Kennismaken met je innerlijk kind’
Wil je blijvend meer rust en ruimte in je leven? Doe dan mee met deze workshop en reken af met stress die ontstaan is in het verleden.

Lees hier meer over deze workshop

Lezing ‘Hoe krijg je meer ontspanning, rust en energie in je leven?’
De oplossing voor een ontspannen, energierijk en gelukkig leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dit het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal gelukkig en ontspannen zijn, want denken kunnen we heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!