Waarom je krijgt wat je niet wilt!

Als kind hebben we geleerd ons in te houden. We mochten niet boos worden of onbeleefd of onaardig zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat je je als volwassene nog steeds inhoudt, je aanpast, je ‘ja’ zegt als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. Je doet aardig maar ondertussen erger je je mateloos aan je collega of een vriend(in). Je blijft rustig, maar vanbinnen kook je. Je laat niks merken en je houdt jezelf in.

Druk je negatieve gevoelens niet weg

Verdring niet de negatieve gevoelens die je hebt naar bijvoorbeeld een vriend(in), je buren of een collega. Verdring ze niet maar voed ze ook niet, laat ze er gewoon zijn.

Door het voeden van je negatieve gevoelens worden ze erger

Op het moment dat je je ergert aan iemands gedrag is het verleidelijk om te gaan roddelen of klagen. Als iemand het niet met je eens is, is het verleidelijk je gelijk te halen. Voordat je het in de gaten hebt beland je in een hoogoplopende discussie. Als iemand je onderuit haalt is het verleidelijk om terug te gaan vechten of als iemand een vervelende opmerking maakt is het verleidelijk een opmerking terug te geven. Als iemand kritiek op je heeft is het verleidelijk jezelf te verdedigen enzovoort.

Uit een beschermingsmechanisme slaan we meteen terug omdat we niet gekwetst willen worden. Op deze manier voed je juist je negatieve gevoelens en worden ze erger.
Het is een automatisch patroon, voordat je het in de gaten hebt heb je al gereageerd. En alles wat je aandacht geeft groeit uiteindelijk. Door te zeuren en te klagen over de dingen die verkeerd zijn in je leven, help je juist de nare dingen groeien.

Voelen in plaats van verdringen en voeden!

Durf je boosheid, teleurstelling, ergernis of wat voor emotie dan ook, te voelen. Voelen in plaats van direct te reageren of het gevoel te onderdrukken. Ervaar wat het gevoel met je doet, maar ga er niet tegen in verweer, want dan ga je mee in de negativiteit van de ander.

Voel waar de emotie zich in je lichaam bevindt en adem er naartoe en blijf bij dit (onaangename) gevoel. Durf te voelen wat je liever niet wilt voelen. Druk het gevoel niet langer weg of ga niet bedenken hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf kunt komen. Laat het gevoel er helemaal zijn.

Als het nare gevoel er mag zijn, verdwijnt het vanzelf!

Wanneer je jezelf niet meer op sleeptouw laat nemen door je negatieve gedachtes en emoties dan komt er rust in je leven. Je beseft dat de dingen in je leven gewoon gebeuren of je dat nu wel of niet wilt of wel of niet leuk vindt, het gebeurt gewoon.

Stop met dingen proberen te veranderen

Zeg ‘Ja’ tegen alles wat zich aandient in je leven, de leuke en vreugdevolle dingen maar ook de niet leuke dingen. Stop met alles wat je niet leuk vindt, direct te willen veranderen. Je zult merken dat er dan rust en vrijheid in je leven komt. Het gaat om het opgeven van je verzet en weerstand tegen alles wat je niet wilt. De aard van het leven is dat er altijd een afwisseling zal zijn van leuk en niet leuk.

Wanneer het niet leuke er ook mag zijn van jou en het gezien en gevoeld wordt, verdwijnt het automatisch weer uit je leven. En vervolgens dient zich weer het volgende aan :-).

Heb jij moeite met voelen of weet je niet wat je voelt?

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Wil jij patronen en gewoontes ontstaan in je jeugd neutraliseren? Doe dan op 2 september mee met de workshop ‘Kennismaken met je innerlijk kind’

Lees hier meer over de workshop ‘Kennismaken met je innerlijk kind’

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!