Minder ‘moeten’ doe je zo

‘Moeten’ is een vervelend woord. Naast dat het dwingend is zet je jezelf ermee onder druk.

Vervang moeten door willen

Vervang het moeten eens door willen. Dus in plaats van ‘ik moet mijn moeder nog bellen’ zeg je ‘ik wil mijn moeder nog bellen.

Vervang moeten door kunnen

Ook kun je moeten vervangen door kunnen. Soms zijn dingen gewoon niet mogelijk en lukt het bijvoorbeeld niet iets op tijd af te krijgen. In zo’n geval helpt stressen niet. Wat wel helpt is om je eisen bij te stellen en een nieuwe planning te maken.

Stel prioriteiten

Als je vaker denkt in termen van willen en kunnen, zul je ontdekken dat er eigenlijk maar weinig ‘moet’ in het leven, behoudens slapen, eten en ademen. Dit helpt je te relativeren en stress te verminderen.

Beloon jezelf

Als je iets gedaan hebt wat ‘moest’ levert dit meestal meer opluchting op dan positieve gevoelens. Heb je daarentegen iets gedaan wat je ‘wilde’ doen dan levert dat wel positieve gevoelens op. Wees blij en trots en beloon jezelf als iets volbracht is.

Oog voor het positieve

Heb oog voor kleine positieve veranderingen. Als je bijvoorbeeld lijnt en je valt niet af, ben je wel bewuster met eten bezig. Je eet niet meer klakkeloos alles wat je wordt voorgeschoteld. Die bewuste eethouding is ook vooruitgang.

Wees trots op elke positieve verandering, hoe klein ook. In plaats van de zeggen: ‘als ik gezond wil blijven, moet ik 20 kg afvallen’  houd je het overzichtelijk: ‘als ik 2 kg afval past die leuke broek weer’.

Elke stap naar het doel is er een. Het is de kunst om dat te zien. Als je oog hebt voor kleine succesjes, geeft dat de kracht en motivatie om door te gaan. Veel kleine stapjes vormen samen een lange wandeling.

Vind jij het prettig dat ik een stukje met je mee wandel? Klik hier om te ontdekken of EnergieRijk jou van dienst kan zijn.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!