Met alleen positief denken kom je er niet

We krijgen vaak te horen dat we positief moeten denken en dat dan alles wel goed zal komen. Dat is slechts gedeeltelijk waar. We hebben allemaal weleens een probleem dat ondanks je pogingen om positief te zijn maar blijft terugkomen. 

Natuurlijk is het goed om positief te denken. Als je overal problemen ziet en continu negatief bent, is de kans groot dat je toekomst bestaat uit problemen. Met je negatieve gedachtes, woorden en instelling trek je dan meer negativiteit naar je toe. 

Is je glas halfvol of halfleeg?

We kennen allemaal wel bovengenoemde uitspraak. Mensen bij wie het glas altijd halfvol is, hebben een positieve instelling. Hun positieve instelling en mindset zorgen ervoor dat ze meer positiviteit in hun leven aantrekken. 

Positief denken kan ook onrust geven

Wanneer mensen gaan inzien dat negatief denken meer negativiteit brengt en positief denken meer positiviteit, willen ze graag positief gaan denken. 

Ze gaan dan gemaakt positief doen of zijn heel voorzichtig in wat ze zeggen of denken. Ze worden dan bang om negatief te zijn. Ze trappen op de rem van hun leven en leven niet meer voluit. Dat kan een beklemmend en onrustig gevoel veroorzaken en stress opleveren.

Wanneer mensen heel erg hun best doen om positief te zijn en het gewenste resultaat blijft uit, zeggen ze: ‘Zie je wel het werkt niet, ik kan het niet, ik ben een slappeling, het lukt mij niet.’ Ze worden somber en hun zelfvertrouwen neemt af. 

Waarom affirmaties niet werken

Vaak hoor je of lees je in zelfhulpboeken dat positieve affirmaties je helpen om meer rust en geluk te ervaren. Voorbeelden van positieve affirmaties zijn:

Ik ben liefdevol.
Ik hou van mezelf.
Ik zie het goede in mezelf en anderen.
Ik kan het. 

Deze uitspraken werken alleen als je het ook écht zo voelt. Als je tegen jezelf zegt: ‘ik kan het’, maar je gelooft en voelt het niet dan gaat het niet werken. Als je je onzeker voelt en alles in jou schreeuwt ‘het lukt  mij toch niet, ik kan het niet’ dan gaat het um niet worden. Dan kun je affirmaties uitspreken totdat je een ons weegt, maar er zal niets veranderen. 

Waarom is alleen positief denken niet de oplossing?

We kunnen onze problemen niet alleen met ons hoofd oplossen, anders hadden we dat allang gedaan. 

Ons hoofd bedenkt dat we positief moeten zijn en positieve gedachtes moeten denken. Er is alleen iets groters en veel krachtigers dat hier een stokje voor steekt, namelijk onze onbewuste geest. 

Ons onderbewustzijn is vele malen sterker

Je kunt nog zoveel bedenken en willen met je hoofd, je wilskracht gaat het nooit winnen van je onderbewustzijn. 

Neurowetenschappers hebben nu vastgesteld dat de bewuste geest, ons denken maar voor ongeveer 5 procent van de tijd de regie voert. Het blijkt dat ons onderbewustzijn voor 95% bepaalt wat er daadwerkelijk gebeurt. Keuzes worden daarom niet gemaakt met ons hoofd, maar worden bepaald door ons onderbewustzijn. 

Wie wint je bewuste geest of je onbewuste geest?

Ons onderbewustzijn is een opslagplaats van al onze ervaringen en gedragingen. Dat wat we geleerd hebben van onze ouders, opvoeders, leraren etc. 95% van ons huidige gedrag en ervaringen wordt bepaald door informatie die is opgeslagen in ons onderbewustzijn.

Al die keren dat je als kind werd gekwetst, niet gezien of teleurgesteld liggen ook opgeslagen in je onderbewustzijn. Met ons verstand zijn we dat vaak allang of grotendeels vergeten. 

Als je als kind bijvoorbeeld te horen kreeg dat je waardeloos was en iets niet kon, dan kun je nu als volwassenen wel tegen jezelf zeggen ‘ik kan het, ik durf het’, maar deze stem zal never nooit winnen. 

Daarvoor zal je eerst iets moeten veranderen in je onderbewustzijn. Lees hier hoe Bio energetische therapie je hierbij kan helpen.

Wil jij afrekenen met je oude patronen? Wil jij meer energie zodat je weer in vrijheid en blijheid kunt genieten en plezier maken? Lees hier meer over Energie Coaching

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!