Houden van jezelf hoe doe je dat?

Houden van een ander, je geliefde of kinderen vinden we doorgaans niet zo moeilijk, maar houden van jezelf is vaak een ander verhaal. Er schort altijd wel iets aan jezelf, te dik, te dun, te moe, te dom, te verlegen, te onzeker etc.

We kunnen behoorlijk streng zijn voor onszelf en zijn niet snel tevreden. Het is niet snel goed, waardoor je nog meer je best gaat doen, wat veel energie kost en je uitput. Het gevaar is dat je als een dood vogeltje belandt op de bank en je nergens meer toe kunt zetten. Of je sleept je noodgedwongen van het een naar het ander, boos op jezelf dat je niet normaal kunt functioneren, je voelt je een mislukkeling en zwak. Iedereen kan het behalve jij.

DE LIEFDE VOOR JEZELF IS DAN VER TE ZOEKEN

Houden van jezelf betekent niet dat je alleen maar leuke dingen moet gaan doen. Dagje sauna, gezellige uitjes met vrienden, jezelf verwennen met een paar mooie nieuwe schoenen. Allemaal prima natuurlijk maar het verhoogt niet de liefde voor jezelf. Sterker nog daarna voel je je vaak weer schuldig dat je zoveel tijd of geld aan jezelf hebt besteed, terwijl je van jezelf eigenlijk anderen dingen had moeten doen.

MENSEN MET WEINIG EIGENLIEFDE SLOVEN ZICH VAAK UIT VOOR EEN ANDER

Je voelt je schuldig of rot over jezelf en gaat overcompenseren, door extra lief, behulpzaam en aardig te zijn voor de ander, waarbij je jezelf wegcijfert en voorbijloopt.

Dit is vaak een onbewust overlevingsmechanisme. Heel erg je best doen voor de ander, in de hoop dat de ander je lief, goed en zorgzaam vindt, zodat je je weer goed kunt gaan voelen over jezelf.

Het is onze hunkering naar liefde, die we denken van de ander nodig te hebben, in de vorm van goedkeuring, een compliment of acceptatie. Dat heeft niets te maken met eigenliefde.

EIGENLIEFDE IS HET BEWUSTZIJN DAT JE GOED BENT PRECIES ZOALS JE BENT

Dat betekent dat je jezelf accepteert met al je mooie en minder mooie eigenschappen. Dat ook je onzekerheid, laag zelfbeeld of je neiging om alles te controleren, er mag zijn. Het betekent ook dat je je lichaam accepteert, ook al is het in jouw ogen te dik, te dun, te lang of te klein. Het is precies goed zoals het is, het hoort bij jou, anders had je wel een ander lichaam gehad.

HOUDEN VAN JEZELF DOE JE DOOR JEZELF TE ACCEPTEREN PRECIES ZOALS JE BENT

Dus stop met te oordelen over jezelf, stop met jezelf nog langer klein te maken of op te blazen. Stop met anders te willen zijn dan wie je nu bent.

Stop met jezelf continu te vergelijken met anderen. Probeer niet net zo gedreven, modieus, kunstzinnig, vrolijk of enthousiast als een ander te zijn.

JIJ BENT JIJ EN JE BENT GOED WIE JE BENT

Houden van jezelf kun je leren. Wanneer je leert jezelf te accepteren dat je goed bent wie je bent, ga je ontspannen. In die ontspanning ontstaat er ruimte, bewustzijn en groei.

Hoe paradoxaal! Doordat er niets meer hoeft te veranderen, ontstaat er juist een positieve verandering in je leven!

Wil jij rust en leren hoe je jezelf accepteert en volledig jezelf kunt zijn?

Lees hier meer over energie coaching

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!