Houden van jezelf hoe doe je dat?

Houden van een ander, je geliefde of van je kids vinden we doorgaans niet zo moeilijk, maar houden van jezelf is vaak een ander verhaal. Er schort altijd wel iets aan jezelf, te dik, te dun, te moe, te dom, te verlegen, te onzeker etc.
 
We kunnen behoorlijk streng zijn voor onszelf en zijn niet snel tevreden. Het is niet snel goed, waardoor je nog meer je best gaat doen, wat veel energie kost en je uitput. Je belandt als een dood vogeltje op de bank en je kunt je nergens meer toe zetten. Of je sleept je noodgedwongen van het een naar het ander, boos op jezelf dat je niet normaal kunt functioneren, je voelt je zwak of een mislukkeling. ‘Iedereen kan het behalve jij’.
 
De liefde voor jezelf is dan ver te zoeken
 
Houden van jezelf betekent niet dat je alleen maar leuke dingen moet gaan doen. Dagje sauna, gezellige uitjes met vrienden, jezelf verwennen met een paar mooie nieuwe schoenen. Allemaal prima natuurlijk, maar het verhoogt doorgaans niet de liefde voor jezelf. Sterker nog daarna voel je je vaak weer schuldig dat je zoveel tijd of geld aan jezelf hebt besteed, terwijl je van jezelf eigenlijk anderen dingen had moeten doen. 
 
Mensen met weinig eigenliefde sloven zich vaak uit voor een ander
 
Wanneer wij ons schuldig of rot over onszelf voelen gaan we vaak overcompenseren, door extra lief, behulpzaam en aardig te zijn voor anderen, waarbij we onszelf wegcijferen en voorbijlopen.  
 
Dit is vaak een onbewust overlevingsmechanisme. Heel erg je best doen voor de ander, in de hoop dat de ander je lief, goed en zorgzaam vindt en je een complimentje geeft, zodat je je weer goed kunt gaan voelen over jezelf. 
 
Het is onze hunkering naar liefde, die we denken van de ander nodig te hebben, in de vorm van goedkeuring, een compliment of acceptatie. Dit heeft niets te maken met eigenliefde. 
 
Eigenliefde is het bewustzijn dat je goed bent precies zoals je bent
 
Dat betekent dat je jezelf accepteert met al je mooie en minder mooie kanten. Dat ook je onzekerheid, laag zelfbeeld of je neiging om alles te controleren, er mag zijn. Het betekent ook dat je je lichaam accepteert, ook al is het in jouw ogen te dik, te dun, te lang of te klein. Het is precies goed zoals het is, het hoort bij jou, anders had je wel een ander lichaam gehad. 
 
Houden van jezelf doe je door jezelf te accepteren precies zoals je bent
 
Dus stop met te oordelen over jezelf, stop met jezelf nog langer te veroordelen. Stop met anders te willen zijn dan wie je nu bent. 
Stop met jezelf continu te vergelijken met anderen. Probeer niet net zo gedreven, gestructureerd, modieus, kunstzinnig, vrolijk of enthousiast als een ander te zijn. 
 
Jij bent jij en je bent goed wie je bent
 
Houden van jezelf kun je leren. Wanneer je leert jezelf te accepteren dat je goed bent wie je bent, ga je ontspannen. In die ontspanning ontstaat er ruimte, bewustzijn en groei.
 
Hoe paradoxaal! Doordat er niets meer hoeft te veranderen, ontstaat er juist een positieve verandering in je leven!
 
Wil jij rust en leren hoe je jezelf accepteert en volledig jezelf kunt zijn? Lees hier meer over energie coaching

Wil je alvast zelf aan de slag?
Lees hier meer over de online cursus ‘Blijvend meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven

Een effectieve manier om hardnekkige pijn en angsten te overwinnen is Bio energetische therapie. Lees hier hoe Bio energetische therapie je kan helpen angsten te overwinnen en weer vertrouwen te krijgen in jezelf.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!