Hoe laat je verwachtingen los?

Als je wilt dat de realiteit anders is dan zij is, kun je net zo goed proberen een kat te laten blaffen. Je kunt het blijven proberen, en uiteindelijk kijkt de kat je aan en zegt: ‘miauw’. (Byron Katie)

Je zou willen dat je partner wat meer aandacht aan je zou schenken. Je zou willen dat je moeder nu eens een keer stopt met die kleinerende opmerkingen. Je zou willen dat je werkgever wat flexibeler zou zijn. Je zou willen dat je vriendin wat meer begrip zou tonen. Je zou willen dat je kinderen nu eindelijk eens een keer normaal gaan doen.

Verwachtingen veroorzaken stress

Wij mensen hebben vele verwachtingen. En zonder dat we het in de gaten hebben veroorzaken wij zelf, met onze verwachtingen veel stress en onrust.

‘Mag ik dan helemaal geen verwachtingen hebben?’

Een verwachting ansich is het probleem niet. De stress ontstaat wanneer het anders loopt dan je verwacht. Je verwacht bijvoorbeeld een telefoontje van je familie op de sterfdag van je moeder. Wanneer dit telefoontje uitblijft, ben je teleurgesteld, verdrietig, boos of je voelt je eenzaam. Deze gevoelens zorgen vervolgens voor spanning en onrust.

‘Ik zou dat zelf nooit doen!’

Wat ik regelmatig hoor van mensen die teleurgesteld zijn in het gedrag van anderen, is dat ze zeggen: ‘Ik zou dat zelf nooit zo doen.’

Het antwoord wat ik dan steevast geef is: ‘Dat is begrijpelijk want jij bent jij en je doet het op jouw manier. De ander doet het anders. Daarom noemen we hem of haar ook ‘de ander’.

Hoe laat je verwachtingen los?

Stop met mensen en situaties proberen te veranderen. 

Een ander laat zich niet veranderen. En het leven is onvoorspelbaar, dingen gebeuren gewoon, of je het nu leuk vindt of niet. Accepteer dat het is wat het is en stop met je te verzetten tegen alles wat je niet wilt.

Juist door je te verzetten en weerstand te bieden of ertegen te vechten, geef je de ongewenste situatie energie en houd je deze juist in stand. Hoe meer energie je iets geeft hoe erger of groter het wordt. Met als gevolg nog meer stress.

Door te stoppen met alles wat je niet leuk vindt, direct te willen veranderen, zul je merken dat er rust in je leven komt.

Laat je wens los dat dingen anders zouden moeten zijn dan ze daadwerkelijk zijn.

Zeg ‘Ja’ tegen alles wat zich aandient in je leven, de leuke maar ook de niet leuke dingen. De aard van het leven is nu eenmaal dat er altijd een afwisseling zal zijn van leuk en niet leuk.
Wanneer het niet leuke er ook mag zijn van jou en het gezien en gevoeld wordt, verdwijnt het automatisch weer uit je leven.

‘Moet ik dan alles maar laten gebeuren?’

Het gebeurt gewoon, dat is een feit. De realiteit is hoe het nu is en niet anders. Je kunt dan wel willen dat het anders zou zijn, maar dat maakt niet dan het anders is.

Je eigen gedachte dat het anders moet zijn dan dat wat nu is, geeft spanning.

Je kunt dus maar beter accepteren dat het nu is wat het is. Dat betekent niet dat je passief bent en nooit meer iets wilt veranderen. Je kunt wellicht ervoor zorgen dat in de toekomst dingen anders gaan, maar dat verandert niets aan het hier en nu.

Kies voor een leven zonder verwachtingen. Dan zul je ook niet teleurgesteld worden!

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lees hier hoe je met Bio Energetische therapie angst kunt overwinnen

Leef jij je droom? Doe jij het werk waar je blij van wordt?
Ik ga op zoek naar mijn droombaan

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!
Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!