Hoe laat je los?

Je hebt een meningsverschil met een collega wat uitloopt op een heftige discussie. Je doet er alles aan om je collega te overtuigen dat hij of zij het niet goed ziet. Je collega laat zich alleen niet door jou overtuigen. Er ontstaat irritatie over en weer en je voelt je onbegrepen. Je gaat met een rotgevoel naar huis en wil het voorval liefst zo snel mogelijk vergeten.

Je hoofd zit vol!

Thuisgekomen kun je het meningsverschil met je collega niet van je afzetten. Het blijft maar door je hoofd heen spoken en inwendig ben je nog steeds geïrriteerd. Je krijgt niets uit handen en je reageert kortaf naar je partner of kinderen. Je hebt hoofdpijn en besluit vroeg naar bed te gaan.

Het piekeren gaat door tot diep in de nacht.

Zodra je je hoofd op je kussen legt begint het piekeren. Had ik maar dit of dat gezegd of zus en zo gedaan of wat denkt die collega wel niet. Dit gaat door tot diep in de nacht. Je irritatie is nu veranderd in boosheid. Je bent onrustig en kunt niet slapen.

Je staat de volgende ochtend doodmoe op.

Als je dan eindelijk de slaap te pakken hebt, gaat je wekker. Je sleept jezelf uit bed en vraagt je af hoe je in hemelsnaam de dag doorkomt. Je raapt jezelf bij elkaar en spreekt jezelf streng toe. Je probeert het hele voorval met de collega te vergeten en concentreert je op dat wat moet gebeuren. Ontbijt maken en de kinderen naar school helpen, maar de kinderen werken helaas niet mee. Je schreeuwt tegen ze dat ze moeten opschieten en ondertussen voel je alweer een hoofdpijn komen opzetten. Ondanks dat de dag nog maar net is begonnen voel je je moe en gestrest.

Het bovenstaande voorbeeld is zomaar een situatie uit het dagelijkse leven. Een voorbeeld van een vervelende situatie die je het liefst zo snel mogelijk wil loslaten.

Je weet niet hoe je moet loslaten.

Loslaten is moeilijk. Je doet er alles aan om iets los te laten en van je af te zetten, maar toch lukt het vaak niet en blijf je ermee bezig. Om vervolgens niet alleen boos te zijn op de ander maar ook boos op jezelf omdat je het voorval niet uit je hoofd kunt zetten.

Hoe laat je los?

Om los te kunnen laten moet je eerst accepteren dat iets in jouw leven er is. Als we iets mee maken dat we niet leuk vinden of problemen ervaren willen we er zo snel mogelijk van af, we willen het vergeten en loslaten.

Om te kunnen loslaten zul je eerst moeten accepteren dat iets er is, zonder dat je je ertegen verzet of weerstand biedt. Dus zonder oordeel openstaan voor alles wat er is. Stop met het proberen te veranderen van de situatie.

Door te vechten tegen een ongewenste situatie of tegen iets wat jij niet wilt, zorg je er juist voor dat de situatie blijft bestaan. Hoe meer energie je iets geeft hoe erger of groter het wordt.

Niet oordelen maar waarnemen.

Stop met oordelen over de situatie en de ander. Dat betekent niet dat je in een discussie over je heen hoeft laten te lopen. Je mag best je eigen gezichtspunt verdedigen. Het gaat erom dat je neutraal blijft in je reactie. Laat het denken niet met je aan de haal gaan. Zoals bijvoorbeeld ‘Wat een sukkel, waarom doet iemand dit?’

Je registreert iets wat je niet prettig vindt en je zegt daar desgewenst iets van, maar blijf daarbij uit je oordeel over de situatie of de ander. In een discussie bijvoorbeeld accepteer je dat de ander een andere mening heeft en dat hij of zij zich hier door jou niet van laat afbrengen.

Iedere verandering begint met acceptatie.

Om iets los te kunnen laten moeten we dus stoppen met het bieden van weerstand ertegen. Dit doe je, door dat wat je niet wilt, er te laten zijn, zonder oordeel. Als het er van jou mag zijn komt er rust en ruimte. Je gaat ontspannen en kunt beter luisteren naar je gevoel. De kans is groot dat je dan een ingeving of idee krijgt hoe je de ongewenste situatie kunt veranderen zodat het kan verdwijnen uit je leven.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Wil jij graag hulp hoe je kunt loslaten en stoppen met het bieden van weerstand, om zo meer rust, ruimte en vrijheid in je leven te ervaren?

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!