Hoe krijg ik grip op mijn emoties?

We worden allemaal weleens overmand door emoties. Ertegen vechten heeft weinig zin, dat houdt ze alleen maar langer in stand. Vergelijk het met het krabben aan een muggenbult, hoe meer je krabt, hoe erger de jeuk wordt.

Je kunt je emoties er maar beter gewoon laten zijn in plaats van weg te drukken. Onze emoties bevatten namelijk waardevolle informatie over onszelf. Informatie om jezelf beter te begrijpen en jezelf te kunnen geven wat je nodig hebt.

EMOTIES VERTELLEN IETS OVER JOU

Emoties die je hebt gaan altijd over jezelf. Vaak denken mensen dat hun emoties de schuld zijn van anderen. Omdat iemand bijvoorbeeld een vervelende opmerking naar je maakt of zijn afspraken niet nakomt. We raken geïrriteerd of worden boos. We denken dat we er niks aan kunnen doen en dat het niet onze schuld is, maar het is jouw boosheid, jouw irritatie. Jij bent degene die geïrriteerd of boos is.

Iets in jou wordt getriggerd. De emotie geeft aan dat iets in jou gezien of gehoord wil worden. Bijvoorbeeld een oude pijn of verdriet, of jouw manier van denken en doen. Iets in jou vraagt om aandacht, wil geheeld en gezien worden, zodat je, je daarna beter voelt.

EMOTIES ZIJN NIET GOED OF FOUT

Een emotie is niks anders dan energie. Energie in de vorm van sensatie, een energiegolf die door jou heen wil stromen. Stop met jezelf ertegen te verzetten en er van alles van te vinden.

Keep calm en laat de emotie door je heen gaan. Dit duurt ongeveer 1,5 minuut. Daarna is het tijd voor zelfreflectie en kun je gaan onderzoeken wat de emotie jou wil vertellen. Dus niet langer de ander de schuld geven maar jezelf afvragen ‘Wat betekent het voor mij?’.

WE CREËREN ZELF ONZE EMOTIES

Afhankelijk van wat je denkt, je verwachtingen, wat je gelooft en wat je hebt meegemaakt in je leven, roep je zelf een bepaald gevoel, een bepaalde emotie op. Zoals vreugde, enthousiasme, blijdschap maar ook boosheid, angst en verdriet.

Wanneer iemand bijvoorbeeld met een idee of succes van jou aan de haal gaat kan dat de volgende gedachtes opleveren: ‘Is hij nou helemaal gek geworden. Dit is niet eerlijk. Het is mijn idee en hij gaat met de eer strijken. Ik heb al het werk verricht en niemand die dat nu ziet. Ik krijg niet de waardering of de promotie die ik verdien.’

Al deze gedachtes kunnen ervoor zorgen dat je je boos, benadeeld, bang of verdrietig voelt.

Misschien denk je nu ‘Ja, dat klopt allemaal, maar wat kan ik hier nu mee?

JOUW PIJN IS MIJN PIJN!

Laten we eens kijken. Ga rustig zitten en denk eens na over de volgende vragen:

  • Hoe kom je doorgaans op voor jezelf?
  • Is deze gebeurtenis een kans om voor jezelf op te komen?
  • Is het belangrijk voor je om gezien te worden?
  • Zo ja, waarom is het belangrijk om gezien te worden?
  • Wat maakt dat het je raakt als dingen niet eerlijk gaan?
  • Hoe vertrouw jij op je eigen kunnen?
  • Hoe is het gesteld met je eigenwaarde?

Je kunt nog een stapje verder gaan door met compassie te kijken naar de ander die met jouw idee aan de haal gaat. Kijk eens wat dieper en zie de pijn en worsteling van de ander.

Wat maakt dat hij jouw idee nodig heeft? Wil hij gezien worden? Is hij niet zeker van zichzelf? Gelooft hij dat hij het zelf niet kan bedenken? Hoe is het gesteld met zijn eigenwaarde? 

Gaat er al een lichtje bij je branden?

Grip krijgen op je emoties begint met bewustzijn. Het bewustzijn dat wanneer jij een emotie hebt het gaat over jou en niet over de ander. Er is dus werk aan de winkel voor jou.

Stap twee is zelfreflectie, door de informatie die verborgen ligt in je emotie te begrijpen. Op die manier ga je jezelf ook beter begrijpen en kun je jezelf gaan geven wat je nodig hebt of waar je naar verlangt. Iets wat je jezelf niet geeft en misschien wel hoopt te krijgen van een ander.

Wil je grip krijgen op je emoties?

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lees hier hoe je angsten overwint

Wil jij ontdekken wat je levensdoel is?

Lees hier meer

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!