Hoe houd je emoties onder controle?

Als kind hebben we geleerd ons in te houden. We mochten niet boos worden of onbeleefd of onaardig zijn. Als er visite was moest je lief en gehoorzaam zijn. Als je moeder moe of ziek was of je vader moest slapen, moest je stil en rustig zijn.

Het gevolg kan zijn dat je je als volwassene nog steeds inhoudt, je emoties opkropt of je continu aanpast aan anderen. Je zegt ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. Je doet aardig, maar ondertussen erger je je mateloos aan een collega, je buren of een vriend(in). Je blijft rustig, maar vanbinnen kook je. Je laat niks merken en je houdt jezelf groot……

LAAT JE NEGATIEVE GEVOELENS ER GEWOON ZIJN

Druk je negatieve gevoelens niet weg, maar voed ze ook niet. Laat ze er gewoon zijn. Je hoeft er niks mee, ze willen alleen maar gezien en gevoeld worden.

Het is niet altijd eenvoudig om onze negatieve gevoelens er gewoon te laten zijn. Op het moment dat je je ergert aan iemands gedrag is het namelijk verleidelijk om te gaan klagen of roddelen. Als iemand het niet met je eens is, is het verleidelijk om je gelijk te halen en voordat je het in de gaten hebt beland je in een hoogoplopende discussie of ruzie. Als iemand je onderuithaalt is het verleidelijk om terug te gaan vechten of als iemand een vervelende opmerking maakt is het verleidelijk een opmerking of sneer terug te geven. Als iemand kritiek op je heeft is het verleidelijk om jezelf te gaan verdedigen.

BANG OM GEKWETST TE WORDEN

Uit een beschermingsmechanisme slaan we meteen terug omdat we niet gekwetst willen worden. Uit angst niet goed genoeg te zijn, niet begrepen of gezien te worden, iets verkeerd te doen reageren we onszelf af op de ander.
Het is een automatisch patroon, voordat je het in de gaten hebt heb je al gereageerd. Door in te gaan op je negatieve gevoelens, ze te voeden door te zeuren en klagen over de dingen die verkeerd zijn in je leven, nemen ze juist toe. Uiteindelijk groeit alles wat je aandacht geeft.

VOELEN IN PLAATS VAN VERDRINGEN EN VOEDEN

Durf je boosheid, teleurstelling, ergernis of wat voor emotie dan ook, te voelen. Voelen in plaats van direct te reageren of het gevoel te onderdrukken. Ervaar wat het gevoel met je doet. Ga er niet tegenin, door ertegen te vechten of weerstand tegen te bieden, dan gaan je emoties met je aan de haal of je wordt meegesleept in de negativiteit van de ander.

DURF TE VOELEN WAT JE LIEVER NIET WILT VOELEN

Voel waar de emotie zich in je lichaam bevindt en adem er naartoe en blijf een paar minuten bij dit gevoel. Ook als het gevoel niet fijn is. Durf te voelen wat je liever niet wilt voelen. Druk het gevoel niet langer weg of ga niet bedenken hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf kunt komen. Laat het gevoel er helemaal zijn.

ALS HET NARE GEVOEL ER MAG ZIJN, VERDWIJNT HET VANZELF!

Wanneer je jezelf niet meer op sleeptouw laat nemen door je negatieve gedachtes en emoties dan komt er rust in je leven. Je beseft dat de dingen in je leven gewoon gebeuren of je dat nu wel of niet wilt of wel of niet leuk vindt, het gebeurt gewoon.

STOP MET DINGEN PROBEREN TE VERANDEREN

Zeg ‘Ja’ tegen alles wat zich aandient in je leven, de leuke en vreugdevolle dingen maar ook de niet leuke dingen. Stop met alles wat je niet leuk vindt, direct te willen veranderen. Je zult merken dat er dan rust en vrijheid in je leven komt. Het gaat om het opgeven van je verzet en weerstand tegen alles wat je niet wilt. De aard van het leven is nu eenmaal dat er altijd een afwisseling zal zijn van leuken niet leuk. Er is niets wat blijft, het leven beweegt en verandert voortdurend.

Wanneer het nietleuke er ook mag zijn en het gezien en gevoeld wordt, verdwijnt het automatisch weer uit je leven.

Heb jij moeite met voelen? Weet je niet wat je voelt? Gaan je emoties regelmatig met je aan de haal of krop je ze juist op? Wil je grip krijgen op je emoties?

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lees hier hoe je angsten overwint

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!