Het is allemaal mijn schuld!

Je schuldig voelen vreet energie.
We voelen ons schuldig over van alles en nog wat. Schuldig dat we te veel aan het werk zijn en te weinig tijd vrij maken voor onze partner, vrienden of kinderen. Schuldig omdat je onaardig deed tegen een collega. Je voelt je schuldig dat je altijd alles maar voor je uit schuift of omdat je in je bed bent blijven liggen terwijl er een belangrijke klus wacht. Of je voelt je schuldig omdat je niet werkt en geen geld in het laadje brengt.

Naast dat je schuldig voelen energie vreet, is het een van de meest vernietigende emoties die we niet moeten onderschatten.

Het gepieker omdat jij je schuldig voelt verlamt je en haalt je uit je kracht.
Je schuldig voelen veroorzaakt onrust en stress. Als je blijft piekeren en alsmaar blijft vasthouden aan jouw schuld kan dit de levenslust en het plezier in je leven wegnemen. Je bent moe en kunt je nergens meer toe zetten.

Dit kan er zelfs toe leiden dat je jezelf gaat straffen.
Door jezelf bewust of onbewust het levensgeluk te ontzeggen. Je staat bijvoorbeeld jezelf niet langer toe om leuke dingen te doen en een gezellig feestje of uitje met vrienden of vriendinnen zeg je af.

Je ontneemt jezelf leuke dingen omdat je teleurgesteld en boos bent op jezelf.

Genieten is niet egoïstisch.
We voelen ons schuldig als we genieten omdat we dit egoïstisch vinden en we vinden dat we iets leuks eigenlijk niet verdienen. Dit zorgt ervoor dat we verharden.

Mild zijn voor jezelf.
We moeten niet te hard zijn voor onszelf, dit maakt ons bang en we sluiten ons af voor onze omgeving. Vergeef jezelf en ben mild voor jezelf. Onderzoek wat je van je schuldgevoelens kunt leren.

Je ‘schuldig voelen’ is een kans om iets in je leven te veranderen.
Je schuldig voelen verandert niets meer aan wat er is gebeurd. Blijf er dus niet in hangen maar onderzoek wat het ‘je schuldig voelen’ jou wil vertellen. Wat kun je er van leren zodat jij je in de toekomst niet meer schuldig hoeft te voelen.

Heb jij regelmatig last van schuldgevoelens of andere emoties die jou stress en spanning bezorgen?
Wil jij je schuldgevoelens en emoties onderzoeken en zo meer inzicht en ontspanning in je leven krijgen, neem dat nu contact met mij op. Ik help je graag!

Klik hier voor het maken van een afspraak

AGENDA

Donderdagavond 26 maart 2015 Workshop ‘De Energie van Liefdeskracht’
Cultureel Centrum Den Heuvel in Alphen.

Lees hier meer over deze inspirerende workshop

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!