Het Coronavirus maakt ons wijzer

Afgelopen week verzorgde ik een kennissessie ‘Meer ontspanning en rust in je (werk)leven’ via Teams. We spraken met elkaar over de ervaringen in deze coronatijd. Een opmerking van één van de deelnemers is mij bijgebleven:

‘Aanvankelijk was er onrust en stress over de nieuwe manier van leven en werken, 1,5 meter afstand, thuiswerken, kids thuis en geven van thuisonderwijs. Nu ik hier een beetje aan gewend ben, komt er rust en tegelijkertijd stress naar boven bij de gedachte dat het zo meteen weer allemaal ‘normaal’ is. Dat we weer van alles moeten, naar kantoor, sociale verplichtingen etc. Hoe ga ik dat dan weer doen?’

ONTHAASTEN EN EEN VERTRAAGDE MANIER VAN LEVEN

We gaan naast de ongemakken, verdriet en verlies ook steeds meer de waarden zien van de crisis waar we met z’n allen in terecht zijn gekomen. Terug naar de basisterug naar het eenvoudige leven. Meer genieten van kleine dingen, die we in de ratrace van het leven uit het oog zijn verloren. Genieten van een bloeiende plant, het frisse groen in de natuur of een simpele gezonde maaltijd. Geen luxe restaurants maar genieten van een picknick op een kleedje in het park. Dankbaar dat we een dak boven ons hoofd hebben, dankbaar dat er water uit de kraan komt en dankbaar dat we naar buiten kunnen om een wandeling te maken. 

TIS WAT TIS!

Geen feestjes, evenementen en familiedagen. We zijn meer en meer op onszelf aangewezen. Misschien vind je het saai, ongezellig en niet leuk. Of misschien vind je het wel vreselijk en nauwelijks vol te houden. Wat je er ook van vindt, het verandert de situatie niet. Het is wat het is. Dat betekent niet dat je eraan onderdoor hoeft te gaan. Je kunt er ook voor kiezen het beste ervan te maken.

OOK AL IS DE SHIT NOG ZO GROOT, ER ZIT OOK ALTIJD IETS POSITIEFS IN

Naast het enorme verlies en verdriet ten gevolge van het coronavirus, ontstaan er ook mooie dingen. Er is meer verbroedering en saamhorigheid. Mensen die de samenwerking met elkaar opzoeken om elkaar te helpen, steunen en te versterken. Meer verbroedering en minder egocentrisch, mensen zijn vrijgeviger en staan klaar voor elkaar en voor de zwakkeren in onze samenleving. 

We gaan weer zien waar het écht om gaat. Dat is niet een carrière, ambitie of het hebben van veel geld en spullen, maar liefde, gezondheid, verbinding en van nut willen zijn voor de wereld. 

EEN KANS OM DINGEN BETER TE DOEN

We worden nu gedwongen om meer online te werken. Misschien wilde je al veel langer thuiswerken, maar was dat niet mogelijk bij je werkgever, of kon het wel maar deed je het nog niet. We ontdekken nu ook de voordelen en vrijheid van het online werken. Tijdwinst door minder te reizen, geen files, meer tijd voor je gezinsleden en daardoor meer balans tussen werk en privé. 

Naast deze persoonlijke voordelen is er ook een hoger doel, namelijk een schonere en gezondere wereld door minder Co2 uitstoot. 

WE KUNNEN NIET MEER TERUG NAAR HET OUDE

Om nog even terug te komen op de opmerking van de deelnemer aan de kennissessie. Ook al worden de maatregelen in de toekomst nog verder versoepeld of zelfs geheel opgeheven, het zal nooit meer hetzelfde zijn. En wel om het simpele feit dat jij bent veranderd. 

ONS BEWUSTZIJN WORDT VERHOOGD

Door onze huidige ervaringen groeien we in wijsheid. We maken noodgedwongen andere keuzes die bijdrage aan een betere wereld.

De vraag is dus niet ‘Hoe gaan we weer terug naar normaal? Maar ‘Hoe kunnen we het beter maken dan het was? Beter voor jezelf en beter voor de wereld.

Door de huidige ervaringen ben je wellicht van plan om straks wat vaker online te gaan werken, te kiezen voor een videoconferentie en minder of anders te reizen. Kies je ervoor om vaker de fiets of trein te nemen in plaats van de auto en minder te vliegen. Misschien blijkt een vakantie in Nederland of in je eigen tuin helemaal nog niet zo gek te zijn. Kies je er bewust voor om de dingen die je moet doen in rust te doen en jezelf niet langer meer te laten opjagen door de buitenwereld.

Misschien ben jij, net als vele andere mensen aan het opruimen geslagen. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat we zoveel overbodige spullen en kleding hebben. Veel meer dan we uiteindelijk nodig hebben. Door je hier bewust van te worden en minder te kopen of vaker tweedehands te kopen, help je mee aan een betere wereld. Zo wordt de (over)productie en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen tegengegaan. We hebben nu allemaal kunnen zien wat dit doet met de lucht die we inademen. 

Ook door het eten van minder vlees en door minder voedsel weg te gooien kunnen we de Co2 uitstoot verminderen en dragen we bij aan een gezondere wereld. Het draait allemaal om bewustwording. Het draait allemaal om vraag en aanbod. Niet dat je nooit meer een biefstukje mag eten, maar bewust wat vaker kiest voor een plantaardig alternatief en bijvoorbeeld in plaats van vijf keer per week, drie keer per week vlees eet. 

DE WERELD HEEFT DE GRIEP

Onze minister-president Rutte blijft in iedere persconferentie alle maatregelen herhalen, we niesen in onze elleboog, we houden 1,5 meter afstand etc. Dit zijn allemaal maatregelen om de symptomen van het coronavirus te bestrijden en voorkomen. De werkelijk oorzaak van het virus of van willekeurig ieder ander virus pak je hiermee niet aan. 

We wachten nu op een vaccin dat ons gaat redden en beschermen. Maar als wij de werkelijke oorzaak van het virus niet aanpakken en ons vaak nu nog onbewuste gedrag niet gaan veranderen, zal er weer een ander virus ontstaan waar geen vaccin voor is. We zullen dan weer stopgezet worden om na te denken en te ervaren dat dingen anders kunnen en moeten. 

EEN VIRUS GEEFT AAN DAT ER ONBALANS IS DAT HERSTELD MOET WORDEN

Er is onbalans in de wereld, er is onbalans tussen arm en rijk, er is onbalans in verdeling van het voedsel in de wereld. Onze aarde wordt onbewust en helaas ook bewust stuk gemaakt door hebzucht. Mensen en bedrijven die alleen uit zijn op geldelijk gewin en zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk willen produceren, ook als dat ten koste gaat van de natuur en ons welzijn. Ook het produceren en verkopen van dure medicijnen waar veel geld mee verdiend wordt, terwijl er goedkopere, maar minder winstgevende, alternatieven zijn. China die uit angst voor gezichtsverlies de uitbraak van het virus onnodig lang onder de pet hield. En zo zijn er nog vele voorbeelden. 

PAK JE VERANTWOORDELIJKHEID

Er gebeuren veel dingen in de wereld die het daglicht niet kunnen verdragen. Hier komt, mede door dit virus meer en meer licht op. Veel dingen waar je misschien niet direct invloed op hebt, maar het begint altijd met bewustwording, daarna kunnen er pas dingen gaan veranderen.

Als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, eerlijk is en op zijn of haar manier zijn steentje bijdraagt, gaan er dingen op een positieve manier veranderen in onze wereld. Je hoeft hiervoor echt niet je hele leven om te gooien. Voor de een betekent het minder vlees eten of het kopen van biologisch voedsel, voor de ander minder reizen of minder kleding kopen of misschien doe je het wel allemaal. Het gaat erom dat je je bewust bent dat je invloed hebt en zélf iets kunt doen. Ook al is je invloed klein, denk niet ‘het heeft toch geen zin of het zal mijn tijd wel duren’. 

Samen met elkaar kunnen we de verandering maken. We moeten het met elkaar doen. 

‘Ik ben een deel van deze wereld. Als ik verander, verandert de wereld.’ 

DOOR DE BALANS IN ONSZELF TE HERSTELLEN, HERSTELLEN WE DE BALANS IN DE WERELD

Juist in deze tijd kun je ook in jezelf veel onbalans ervaren. Dit uit zich bijvoorbeeld door angst, onzekerheid, twijfelen, vermoeidheid of lichamelijke klachten. Dit alles wil ook gezien en genezen worden. Het is eigenlijk hetzelfde als wat er nu in de wereld gebeurt maar dan op persoonlijk niveau. 

Het jaar 2020 is een transformatie jaar, zowel op wereldniveau als op individueel niveau. We worden gedwongen om veranderingen door te voeren en destructief gedrag en onze angsten te gaan loslaten. 

Lees hier hoe je dat kunt doen

Lees hier hoe EnergieRijk je kan helpen de balans in jezelf te herstellen

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!