Does gek!

Ik was 14 en zat me te vervelen in de woonkamer van mijn ouderlijk huis. Tot ik op de radio mijn favoriete nummer hoorde. Ik sprong op en draaide de volumeknop een flinke slag naar rechts, om vervolgens al springend en dansend helemaal uit mijn dak te gaan. In een split second lag ik op de grond te gillen van de pijn.
 
Door het malloote gespring ging ik volledig door mijn enkel. Als ik er nu, 44 jaar later aan terug denk voel ik weer de helse pijn. 
 
Was het pure pech?
 
Dat dacht ik toen wel. Mijn ouders vonden het daarentegen niet gek dat ik onderuit was gegaan. Ze zeiden: ‘Dan moet je maar niet zo gek doen!’
 
Mensen die bij mij aanschuiven aan de coachtafel, krijgen regelmatig van mij te horen: Doe eens gek! Hou het luchtig! Maak een vreugdedansje! Dat is voor mensen niet altijd eenvoudig en ik begrijp als geen ander, dat je dat ergens in je leven kunt zijn kwijtgeraakt. 
 
Dan is het tijd op zoek te gaan naar je speelse kind!
 
Op zoek naar het blije, vrije, spontane en enthousiaste kind in jezelf. Dat nooit weg is geweest. Je hebt het alleen onbewust weggedrukt en de mond gesnoerd. En waarschijnlijk gezegd dat het stil moest zijn en vooral normaal moest doen. 
 
Is het de schuld van je ouders?
 
Als kind moest je lief en beleefd zijn als er visite kwam. Je moest stil zijn en je netjes gedragen en vooral niet te veel opvallen. We hebben als kind allemaal geleerd ons in te houden en aan te passen. Als je vader moest slapen of je moeder hoofdpijn had moest je stil zijn.
 
Je ouders wisten vaak ook niet beter en het was vroeger bij hen thuis waarschijnlijk niet anders. Je ouders als schuldigen aanwijzen lost niets op. 
 
Doorgaans hebben ouders het beste voor met hun kinderen, ook al was het niet altijd het beste voor jou……
 
Je bent je eigen strenge ouder geworden
 
Wanneer het niet lukt om contact te maken met dat onbezorgde deel in jezelf, dat vrij is, plezier maakt en geniet, dan blijf je moe en vastzitten in oude patronen. 
 
Je stelt de ander dan nog steeds boven je zelf en past je continu aan. Je mag pas genieten als je eerst voor de ander hebt gezorgd. Je wilt de perfecte dochter, zoon, vader, moeder, vriend(in) of collega zijn. 
 
Je bent je eigen strenge en kritische ouder geworden. Je gedraagt je zoals het hoort en voldoet aan de verwachtingen van anderen, waarbij je jezelf vergeet en uitput. 
 
Oude patronen putten je uit
 
Dat kan lange tijd goed gaan, tot er vroeg of laat een moment komt dat het je allemaal te veel wordt. 
 
Je wordt dan stilgezet door je lichaam. Je wordt ziek of je komt in een burn-out terecht, het schiet in je rug of je gaat door je enkel ..……..
 
Wil jij afrekenen met je oude patronen? Wil jij meer energie zodat je weer in vrijheid en blijheid kunt genieten en plezier maken? Lees hier meer over Energie Coaching
 
Wil je als team met dit thema aan de slag? Organiseer dan de workshop ‘Kennismaken met je innerlijk kind’ 
Deze waardevolle workshop kun je voor jezelf ook als individuele sessie boeken!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!