De snelweg naar meer zelfvertrouwen

Tijdens een bos coaching met een van mijn klanten, liepen we de plaatselijke boswachter tegen het lijf. Hij vertelde over de ontwikkelingen in het bos. De afgelopen periode waren er mooie klauterbomen voor de kinderen geplaatst. Hij vertelde dat er regelmatig activiteiten plaatsvinden, waarbij kinderen geblinddoekt over de bomen heen mogen klimmen.

Dit is ongetwijfeld spannend voor de kids, maar wat een gave ontwikkeling. Wat een geweldige manier om kinderen te leren vertrouwen op hun eigen kunnen. Te leren vertrouwen op hun gevoel en ook leren elkaar te helpen en ondersteunen. En last but not least wat een energie en plezier komt er iedere keer weer vrij tijdens deze activiteiten in het speelbos!

In onze jeugd ging het er vaak heel anders aan toe.

Ouders die schreeuwde: ‘Pas op! Kijk uit! Niet bij de weg! Niet bij de trap!’ Je pa of ma raakte gestrest en onbewust sloeg het over op jou als kind.

Vaak hebben we als kind niet geleerd hoe je zelfvertrouwen krijgt.

Je kreeg dingen te horen als: ‘Daarom’ of ‘Omdat ik het zeg!’
Zo leerde je te vertrouwen op je ouders in plaats van op jezelf.

Met als gevolg dat je nu als volwassene nog steeds de mening van een ander belangrijker vindt dan die van jezelf. Je hebt nog steeds bevestiging, erkenning of goedkeuring nodig van de ander. Je plaatst de ander nog steeds boven je zelf. Je maakt jezelf onnodig klein of cijfert jezelf weg. Je offert jezelf op en ondertussen voel je je onzeker en hebt weinig zelfvertrouwen.

Je twijfelt regelmatig of je iets wel kunt of wat anderen ervan zullen vinden. Je bent bang dat je niet goed, aardig of slim genoeg bent. Of je gelooft dat het je toch niet lukt een nieuwe baan te vinden of van je eeuwige getwijfel en onzekerheid af te komen.

Wanneer dan iets niet lukt of je krijgt niet de goedkeuring uit je omgeving, voel je jezelf nog onzekerder worden. Je zegt tegen jezelf: ‘Zie je wel, ik ben niets waard. Ik kan niks goed doen. Het gaat mij toch nooit lukken.’

Je leert het meest van het doen van spannende dingen!

Wil je je zelfvertrouwen vergroten dan zal je stappen moeten gaan zetten buiten je comfortzone. Begin dan met iets kleins, iets wat je een beetje spannend vindt. Bijvoorbeeld naar een feestje gaan waar je weinig mensen kent. Of ergens naartoe rijden met de auto waar je nooit eerder bent geweest.

Voel je geen spanning dan is de uitdaging niet groot genoeg!

Als je spanning voelt is dat een teken dat je comfortzone aan het oprekken is. Dat betekent dat je op de goede weg bent ;-).

Geef jezelf een beloning.

Wanneer het je gelukt is iets te doen wat buiten je comfortzone ligt, geef jezelf dan een beloning om het te vieren. Een compliment, schouderklopje, een goed glas wijn of plan iets leuks voor jezelf.

Als het spannend wordt haken we af.

Wat er vaak gebeurt, als het te spannend wordt, is dat we het bijltje erbij neer gooien. Veel te eng! Je denkt dan: ‘Zie je wel, ik kan het gewoon niet.’ Met als gevolg dat je onzeker blijft en geen streep verder komt.
Alles blijft zoals het is, terwijl je diep vanbinnen zelfverzekerd wilt zijn en zelfvertrouwen wilt hebben om je verlangens waar te kunnen maken.

Ben jij op zoek naar iemand die jou kan helpen meer zelfvertrouwen te krijgen?

Iemand die je op een makkelijke en veilige manier helpt stapjes te zetten buiten je comfortzone? Zodat je meer zelfvertrouwen krijgt en je verlangens werkelijk kunt gaan leven?

Lees hier hoe EnergieRijk je kan helpen

Wil je de snelweg naar zelfvertrouwen?

Lees hier hoe Bio Energetische Therapie jou kan helpen

Wil jij patronen, die ontstaan zijn in het verleden doorbreken?

Patronen die jou als volwassene niet meer helpen en je zo nu en dan belemmeren lekker in je vel te zitten. Doe dan mee met de workshop ‘Kennismaken met je innerlijk kind’.

Lees hier meer over de workshop ‘Kennismaken met je innerlijk kind’

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!