Bang om dood te gaan?

Regelmatig spreek ik mensen in mijn praktijk die bang zijn om dood te gaan. Of ze zeggen: ‘Voor mezelf kan ik er misschien nog wel vrede mee hebben, maar ik zou het verschrikkelijk vinden voor mijn kinderen of de mensen die ik achter laat.’

De enige zekerheid die je hebt is dat je een keer dood gaat.

De oma van mijn man zei altijd: ‘Er is veel oneerlijkheid en ongelijkheid in de wereld maar dood, gaan we allemaal. Al ben je nog zo rijk, je leven is met geld niet te koop.’

De enige zekerheid die we in het leven hebben is dat we dood gaan. Wat onzeker is, is wanneer we gaan.

Persoonlijk geloof ik erin dat je nooit eerder gaat dan wanneer het je tijd is. Maar wanneer is het dan je tijd? Een 4-jarig kind, met het hele leven nog voor zich, dat sterft aan leukemie. Is het dan zijn tijd? Het antwoord is ja, ook al is dit met ons verstand moeilijk te begrijpen.

Geen mens leeft voor zichzelf alleen.

Wij mensen worden geboren met een levensdoel. Een doel in dit leven waarmee je anderen op de een of andere manier van dienst bent. Je levensdoel is iets waarmee je anderen en jezelf levensvreugde brengt.  Bijvoorbeeld een bakker die heerlijke taartjes bakt of een telefoniste die mensen vriendelijk te woord staat en ze verder helpt.

Het hoeft niet altijd een betaalde baan te zijn. Je levensdoel kan ook zijn om je kinderen op te voeden tot gelukkige en zelfstandige mensen. Of het levensdoel om mensen met elkaar te verbinden.

Soms is de taak hier op aarde kort.

We hebben allemaal een taak in het leven. De vervulling van onze taak kan lang maar ook kort duren.

Een voorbeeld hiervan is de kleine Tijn met zijn nagellakactie, die in zijn korte leven zoveel harten heeft geopend. Hij heeft op een hartverwarmende manier bijgedragen aan de verbinding tussen mensen.

Waarom moest hij dan toch zo jong sterven? Hij had hier toch nog veel meer goeds kunnen doen? De ziel van Tijn had een korte taak in dit leven. Zijn taak zat erop, waarna het lichaam sterft maar de ziel (bewustzijn) blijft.

Je lichaam sterft maar je ziel blijft springlevend!

Als je dood gaat verdwijnt ons lichaam, maar de ziel blijft. Daarom kunnen mensen het gevoel hebben dat overleden dierbaren nog bij hun zijn. Dat is de energie van de ziel die je op zo’n moment voelt. Je krijgt dan bijvoorbeeld kippenvel of je voelt een koude wind langs je heen gaan.

Je bent niet wie je denkt dat je bent.

Vraag je aan mensen: ‘wie ben je?’ dan denken ze vaak dat ze hun lichaam zijn of ze noemen hun beroep. ‘Ik ben slager, docent, administratief medewerkster of zzp-er.’ Of ze zeggen: ‘Ik ben vader, moeder, leider bij de voetbal etc.’

Dit zijn allemaal rollen die we in ons leven vervullen maar dat is niet wie we werkelijk zijn. Zo hebben we ook de rol van kind, vriend(in), klant, buurman, moeder, oom, tante etc.

Je bent niet je karaktereigenschappen en emoties.

Regelmatig antwoorden mensen op de vraag: ‘Wie ben je?’ dat ze zorgzaam zijn of analytisch, eenzaam, ongeduldig etc. Dit zijn karaktereigenschappen en emoties en ook dat is niet wie we werkelijk zijn.

Alles wat je kunt waarnemen, is niet wie je bent.

We zijn ook niet onze gedachtes. Gedachtes heb je maar je bent ze niet. Jij bent niet de stem in je hoofd, maar degene die deze stem hoort.

Maar wie ben je dan?

Alles wat je kunt waarnemen is niet wie je bent. De lamp aan het plafon kun je waarnemen, maar je bent niet de lamp. Je kunt kijken naar een boek wat op tafel ligt maar je bent niet het boek. Je kunt jezelf zien in de spiegel, maar je bent niet je lichaam.

Wie of wat is, wat alles kan waarnemen?

Je bent niet je lichaam, je bent ook niet je beroep, je gedachtes, niet je karaktereigenschappen en niet je emoties. Maar wie ben je dan wel? Wie is dan die waarneemt?

BEWUSTZIJN is wie je werkelijk bent.

Het is ons Bewustzijn (ziel) dat opmerkt wat er allemaal gebeurt, de observator in onszelf. Bewustzijn is wie je in wezen bent en wat eeuwig blijft bestaan los van je lichaam.  Dus ook als je sterft.

Je ziet het niet, maar het is er wel!

Bewustzijn (onze ziel) kun je niet zien maar het is er wel, net zoals energie en de zuurstof in de lucht.

Ons lichaam is het huis voor onze ziel!

Bij je geboorte krijgt je ziel een lichaam. Dit lichaam heb je nodig om je levensdoel of zielsopdracht te kunnen vervullen. Met je lichaam kun je in actie komen en dingen ondernemen en ervaren. Je kunt iets letterlijk handen en voeten gaan geven.

Eeuwig leven!

Als je taak erop zit in dit leven zal je lichaam sterven maar je ziel niet, je bewustzijn blijft altijd springlevend. De ziel kan nog steeds waarnemen, hij is alleen onzichtbaar omdat hij geen lichaam meer heeft.

Wanneer iemand overlijdt gaat de ontwikkeling van de ziel gewoon verder. Een ziel kan er op een bepaald moment voor kiezen een nieuwe taak op aarde te gaan uitvoeren. Op dat moment zal de ziel in een nieuw lichaam geboren worden. Dat is wat we reïncarnatie noemen.

De angst om dood te gaan ontneemt ons veel levensvreugde. Dat is jammer want we zijn juist naar de aarde gekomen om levensvreugde te ervaren en onszelf naar een gelukkig leven te leiden. Zoveel mogelijk want het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Bio Energetische Therapie kan je helpen je angsten te overwinnen.

Lees hier meer over Bio Energetische Therapie

In de cursus ‘De energie van innerlijke kracht’ leer je hoe je contact maakt met de kracht in jezelf en hoe je je eigen energie blijvend kunt verhogen, waardoor je leven positief verandert.

Lees hier meer over de cursus ‘De energie van innerlijke kracht’

Stel je eens voor hoe het zou zijn als jij je leven vanuit eigen kracht, vol zelfvertrouwen en zonder angst en stress zou kunnen leiden.

Het is ook mogelijk om in plaats van deelname in een groep een persoonlijke begeleiding te ontvangen.

Neem hier contact op

Lees hier meer over energiecoaching

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!