dankbaar zijn
dankbaar zijn

Accepteer hulp en uit je dankbaarheid

Door niet alles alleen te willen doen en oplossen houd je energie over. Vragen om hulp duidt op een zwaktebod. Daarom doen we het allemaal zelf wel en hebben geen hulp nodig. Bovendien wil je een ander niet onnodig lastig vallen. Die zit daar toch helemaal niet op te wachten en wat zullen ze wel niet van mij denken als ik weer bij ze aanklop?

Herkenbaar? Draai het eens om. Hoe reageer jij als een ander jou om hulp vraagt? Natuurlijk help je even bij die klus of pas je op de kinderen van je buren. Je brengt ook nog even een bezoekje aan je zieke moeder en helpt de plaatselijke vereniging met het organiseren van een activiteit.

Durf om hulp te vragen.
Er is hulp in overvloed en doorgaans willen mensen je graag helpen. Je moet er alleen wel om vragen omdat het niet altijd vanzelf naar je toekomt. En niet onbelangrijk, toon je dankbaarheid maar daar zo meer over.

Zeg ja tegen aangeboden hulp.
‘Nee joh, dat hoeft helemaal niet, ik red het zelf wel. Dat is zo vervelend voor jou en jij hebt het al zo druk.’
Waarop de ander zegt: ‘ Oké, als je het echt niet wil, dan niet.’
En vervolgens denk je ‘hoe ga ik het allemaal in mijn eentje oplossen?’

De ander is met je begaan en biedt je hulp aan. Wees dankbaar en accepteer deze hulp als je die goed kunt gebruiken. Laat je niet leiden door je eigen aannames dat de ander het wel vervelend zal vinden of dat hij geen tijd of zin heeft. Als dit werkelijk zo is dan zegt hij dit zelf wel.

Meer geluk door het uiten van je dankbaarheid.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zich richten op alle dingen die goed zijn in hun leven en zich daar dankbaar voor voelen, beter in hun vel zitten en meer geluk ervaren.

Schrijf de zaken op waarvoor je dankbaar bent.
Een makkelijke manier om stil te staan bij je dankbaarheid is op te schrijven voor welke zaken in je leven op dit moment dankbaar bent. Het kunnen eenvoudige en kleine alledaagse dingen zijn. Zoals een rustmoment voor jezelf als de kinderen lief spelen of een leuk koopje dat je op de kop getikt hebt.

Draai je emotionele toestand om door je dankbaarheid te uiten.
Ben je een keer boos, geïrriteerd of teleurgesteld, draai deze emotionele toestand dan snel om door aan iets te denken waarvoor je dankbaar bent.

De kracht van dankbaarheid is zo groot dat je je hele humeur binnen een minuut kunt veranderen. Stop dus met zeuren over dingen die niet goed zijn. Praat liever over dingen die juist wel goed zijn. Daar heb je veel meer aan, omdat je je er veel beter bij zult voelen. Je hebt meer energie en ervaart meer geluk.

Wil jij ook meer energie en levensgeluk en durf jij hulp te vragen en accepteren?

Lees hier alles over Energie Coaching>>
Ik waardeer het erg als je een reactie op dit artikel geeft.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in!

Ja, ik ontvang graag inspiratie voor meer ontspanning, energie en rust!