Werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling wordt steeds minder vaak gezien als alleen een ‘vrouwendingetje’ doordat mannen zich steeds kwetsbaarder gaan opstellen.
Het aantal mannen dat contact opneemt voor coaching is de afgelopen jaren verdriedubbeld. Wat mij opvalt is dat mannen niet zo gek veel verschillen van vrouwen als het gaat om je onzeker voelen. We zijn allemaal aan het worstelen en weleens bang en onzeker of we twijfelen aan onszelf of we het wel goed doen.
Jongens huilen niet!
Als kind werd gezegd ‘jongens huilen niet’. Er werd je geleerd om stoer en sterk te zijn. Tegen meisjes zei men ‘bewaar je tranen maar voor later en stop met miepen’. Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar onbewust kan dit ervoor zorgen dat je je niet kwetsbaar durft op te stellen en altijd maar sterk moet zijn. Héél vermoeiend!
Door je sterk en zelfverzekerd voor te doen, weet je op een bepaald moment niet meer wat je écht voelt en raak je meer en meer verwijderd van je gevoel. Je bent dan niet meer écht jezelf. Mensen in je omgeving vinden je dan misschien hard of dominant, terwijl je dat in werkelijkheid helemaal niet bent.
Je moet hard werken om iets te bereiken
Als kind werd tegen je gezegd dat je je best moest doen. Er werd ons geleerd dat we hard moesten werken om iets te bereiken en om je geld te kunnen verdienen. Natuurlijk bedoelde onze ouders het goed, maar onbewust kan er zo een bewijs- en competitiedrang ontstaan.
Het je aldoor weer willen bewijzen. Een carrière najagen en de drang om te willen winnen en het beste jongetje of meisje van de klas te zijn. Om er vervolgens achter te komen dat het zogenaamde succesvolle leven dat je nastreeft je uiteindelijk geen voldoening geeft.
We hebben niet geleerd te praten over onze gevoelens
Wanneer je ouders het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten, waarschijnlijk omdat ze het van hun ouders ook niet hebben geleerd, dan is het natuurlijk niet zo gek dat je het lastig vindt om jezelf uit te spreken en je emoties te laten zien. Het maakt dan ongemerkt een binnenvetter van je en je houdt je mond dicht.
Uit onderzoek naar waar mensen spijt van hebben aan het einde van hun leven staat op de 3de plaats: ‘Dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te spreken’.
Kwetsbaarheid maakt je krachtig
Het langdurig opkroppen van gevoelens of jezelf niet durven uitspreken kan leiden tot lichamelijke klachten en niet lekker in je vel zitten. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, pijn in nek en schouders of lage rugpijn. Allemaal triggers van je lichaam dat je iets in je leven moet gaan veranderen.
Hoe gek het misschien ook klinkt. Juist door je kwetsbaar op te stellen krijg je meer zelfvertrouwen en ga je je zekerder voelen.
Heb je moeite om bij je gevoel te komen, je kwetsbaarheid te tonen of om je uit te spreken? Lees hier meer